Slogan indien we het ooit gebruiken - aanzetten via Toggle


De ene safari is de andere niet.

Aan het ene eind van het spectrum zit het flauwe aanbod uit de blinkende brochures die U kan vinden in het vertrouwde reisbureau. Meestal beperkt dat aanbod zich tot enkele begeleide rondreizen in de meest gekende Afrikaanse landen (zei daar iemand "Kenia"?). In een poging om de prijs maximaal te drukken loopt men er echter vaak de kantjes van af. Zo beperkt men het duurdere safari-gedeelte van de reis tot een minimum. Of men kiest accommodatie buiten de parken (dieren zijn het meest actief in de vroege ochtend of net voor zonsondergang, en dan ben jij net onderweg van/naar je hotel). Of men biedt slaapplaatsen waar men het minimum comfort niet kan garanderen. Of men kiest voor onaangepaste voertuigen, waar je samen met je lotgenoten wordt ingepropt als sardientjes in blik. Of men opteert voor de nationale parken (waar het druk kan zijn en waar je niet van de weg af mag) en nooit voor privé parken. Of eender welke combinatie van voorgaande trucjes. Een zichzelf-respecterende eco-toerist neemt met dit soort reis geen genoegen.

Aan het andere eind van het spectrum zit het sterke aanbod van gekende privé lodges of groepen van lodges. Sommige lodges waren pioniers van het "privé safari" concept, en daar plukken ze nu de vruchten van. Ze zitten in top-gebieden zoals de Okavango Delta in Botswana, of het Sabi Sands privé reservaat dat grenst aan Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika. Het zijn lodges met naam en faam, en daardoor zeker aan de dure kant.
Een aantal van deze pionier-eigenaars hebben meerdere lodges opgestart en een heus safari-imperium uitgebouwd. Hun aanbod bestaat meestal uit reisschema's waarbij je meerdere van hun eigendommen passeert. En ook al stopt men er vaak een minder populaire en meer betaalbare lodge bij; de gemiddelde prijs blijft toch steeds aan de hoge kant.

Het lijkt haast alsof er geen middenmotors bestaan tussen deze beide uitersten. Doch niks is minder waar! De enige reden waarom dit aanbod minder gekend is in België en Nederland is omdat we slechts een kleine "afzetmarkt" zijn, en omdat de marketing budgetten van deze middenklasse-lodges veel beperkter zijn dan hun grotere broertjes.

Onbekend is onbemind, en daar wil The Africa Bug verandering in brengen. Want het is weldegelijk mogelijk om een fantastische safari te hebben zonder al te diep in je zak te moeten tasten.

Hierna volgen enkele voorbeeld reizen naar diverse bestemmingen in zuidelijk Afrika
Stacks Image 152
Stacks Image 156
Stacks Image 374
Stacks Image 382
Stacks Image 425
Stacks Image 433