Slogan indien we het ooit gebruiken - aanzetten via Toggle

Kruger privé parken + Mashatu

 

Deze reis


Een safari van zestien dagen voor echte die-hards. Twaalf dagen in de Greater Kruger Area - van zuid naar noord - aangevuld met vier dagen Mashatu in Botswana.In een notedop

Aantal nachten:

Lodges:
Richtprijs:Internationale vluchten:


16

Umkumbe (4 nachten)
Shindzela (4 nachten)
nThambo (4 nachten)
Mashatu Tented Camp (4 nachten)

Vanaf 58.500 Rand / 4.045 € per persoon
Inclusief lokale vluchten van Johannesburg naar Hoedspruit en terug
Inclusief lokale vluchten van Johannesburg naar Polokwane en terug
Inclusief inter-lodge transfers

Op basis van een tweepersoonskamer
Prijs afhankelijk van het seizoen

Niet inbegrepen
Vanaf 500 €
Zie voorbeeld verder op deze pagina


Sterke punten

 

 • ◦   Volledig in private parken, in Zuid-Afrika met open grenzen naar Kruger
 • ◦   Aangevuld met Mashatu in Botswana's Tuli blok, een plekje voor de kenners
 • ◦   Offroaden toegestaan, bush walks toegestaan, night drives toegestaan
 • ◦   Kwalitatieve wildlife encounters; maximaal drie voertuigen per sighting, geen "bush jams"
 • ◦   Begeleiding door ervaren wildlife gids en tracker
 • ◦   Kwalitatieve en zeer comfortabele lodges
 • ◦   Alle lokale vluchten en transfers inbegrepen
 • ◦   Gemakkelijk uitbreidbaar met bezoek aan Drakensbergen of strandverblijf in Mozambique
 Lodges


 
 
 

Umkumbe

 
 
 
Stacks Image 547
Stacks Image 549
 
 
 
We beginnen deze reis met 4 nachtjes in Umkumbe lodge, gelegen in het sabi Sands Wildresevaat. Het tempo ligt hier wat lager, en de setting aan de oever van de rivier nodigt uit tot lange relax-sessies. Ideaal om de vermoeiende internationale vlucht te doen vergeten.

Umkumbe ligt aan de Sabi rivier. Dus vanop het terras van de lodge zie je vaak nyari (buffel), en ndlopfu (olifant) die komen eten van het malse gras, en drinken van de rivier. Dicht bij de rivier ligt een zonneterras, een klein zwembad, en een lokaal met rieten dak waar het ontbijt en het middagmaal wordt gereserveerd (zodat je dus steeds kan genieten van het uitzicht).

Net daarachter ligt een groot gebouw met receptie, gift shop en salon. En de boma, een ronde ruimte waar het avondmaal wordt geserveerd. Tafeltjes staan opgesteld rond een gezellig haardvuur in het midden.

De kamers liggen eveneens in het verlengde van de rivier, deels onder grote bomen. Hier zijn het stenen huisjes, met ramen van enkel glas. Je voelt je echter niet opgesloten; wie de airco uit laat geniet 's nachts evenzeer van de bush als in voorgaande kampen. De kamers zijn in 2010 vernieuwd, en sinds kort zijn er ook nog een aantal superior rooms bijgekomen (vraag naar de meerkost als U zo’n kamer wenst).
 
 
 
Stacks Image 3062
Stacks Image 3065
Stacks Image 3068
 
 
 
Umkumbe heeft geen groot gebied om in rond te rijden (minder dan 1000Ha), maar zijn ligging en prijs maken dat méér dan goed. Vergelijk bvb eens de prijzen van de lodges rondom (Mala Mala, Singita, Londolozi, Sabi Sabi). Inderdaad; prijzen van 500 tot 1000 USD per persoon per nacht! Het hoeft geen verder betoog; dit is het ultieme gebied om wilde dieren te zien. Van de luipaarden in Sabi Sands is gekend dat ze zich enorm dicht laten benaderen.

Maar hoe komt het dan dat Umkumbe zo goedkoop is? Simpel; Herman en Celeste (zie hun foto hierboven) zijn ietwat buitenbeentjes. Traversing rights afnemen van de buren zou de prijs enorm de hoogte injagen. Neen, dan liever eigen baas op eigen gebied, zeggen ze. Doorgaans zou dat niet werken (en zouden we je aanraden dit soort lodge te vermijden!) maar hier werkt het wél. Omwille van de ligging. Omwille van het feit dat het gebied gelukkig niet té klein is. En ook omdat Herman en Celeste écht volwaardig eigenaar zijn van dit stuk natuurschoon (in tegenstelling tot vele lodges die hun gebied pachten). Dit laatste is geen onbelangrijk punt. Het laat Herman toe de regels wat te buigen, en een gepersonaliseerd produkt op de markt te zetten zonder daarbij gebonden te zijn aan regels opgelegd door de eigenaar van de grond (of van de grond waarop men traversing rights heeft). Om maar één ding te noemen; als je dat wil laat Herman je plaatsnemen in het tracker zitje op de motorkap, zodat je zélf kan spoorzoeken, en zodanig dat je op de eerste rij zit bij sightings van eender welk dier (jawel; ook bij leeuwen, olifanten en luipaarden).
 
 
 
 

Shindzela

 
 
 
Stacks Image 2999
Stacks Image 3002
 
 
 
Stacks Image 847

Shindzela Camp ligt in het hartje van het Timbavati reservaat, net naast de grote Ngala concessie van AndBeyond (waar een nachtje slapen een pak méér kost. Google maar effe) en zeer kort bij de grenzen van Kruger Nationaal Park.

Het kamp werd indertijd opgericht door Dave, een old-school kerel, en FGASA level 3 gids (sowieso dun gezaaid), die het klappen van de zweep nog leerde van ouwe rotten in het vak en van legendarische game rangers uit het Kruger National Park zoals Bruce Lawson. Dit kamp was vroeger eigendom van de Transfrontier groep, een organisatie die enorm aanzien genoot omdat ze de beste safaris samenstelden. Toen de eigenaars van dat bedrijf uit elkaar gingen kocht Dave de lodge, en deed op zijn eentje verder. Dave zweerde bij de old-school aanpak; voor hem is niet het aantal sightings belangrijk, maar de kwaliteit ervan. Géén barrière tussen jou en de natuur!

Intussen is Dave op (welverdiende) rust, en werd het kamp overgenomen door drie broers. Ook deze heren zijn niet aan hun proefstuk toe; zij hebben de eerste "Gomo Gomo" lodge op de kaart gezet (die heet nu Simbavati River Lodge), en deden dat succesverhaal daarna nog eens over met de tweede Gomo Gomo lodge (in Klaserie reservaat).

 
 
Die lodge hebben ze nu echter overgelaten aan anderen; als je de kans krijgt een legendarisch kamp zoals dat van Dave over te nemen, dan moet je dat natuurlijk doen. Vanuit Gomo Gomo namen ze ook de legendarische gids Johan Smalman mee.

Dit kamp is werkelijk voor de meerwaarde-zoeker. Een verborgen juweel. Er wordt extra aandacht besteed aan bush walks; elke ochtend kan je kiezen tussen game drive of een pure bush walk. Hierbij leert men je spoorzoeken, leert men je ook over planten en bomen, en wijst men je op de fijnere details van het ecologische web van de natuur. Geen enkele moeite is de gidsen teveel om je zo dicht mogelijk bij de natuur te brengen.

Maaltijden zijn enorm lekker. Dit is nog een troef van Shindzela Camp; uit de handen van het keukenpersoneel komt pure magie, nochtans met simpele ingrediënten. En met een ongezien enthousiasme gebracht!
 
 
 
 

nThambo

 
 
Stacks Image 528
Stacks Image 532
Stacks Image 530
 
 
Stacks Image 500
Dit kamp is gelegen in de "Ross" blok in het Klaserie natuurreservaat, niet ver van het Africa On Foot kamp ("AOF"). In feite zijn beide kampen van dezelfde eigenaars, Courteney en Cecilia. Het kamp personeel wordt gedeeld met AOF. De locatie van nThambo is gewoon geweldig, op het hoogste punt van een grasvlakte, en in de verte de Drakensbergen bergketen. Omdat alle hutten op houten palen staan, is het uitzicht op de bergen spectaculair. Niks staat in de weg.

Alle gebouwen zijn puur hout, riet en canvas. Geen steen. Het centrale deel van de lodge heeft hoge plafonds en bevat een zithoek, een eethoek en de keuken. De vloer is gepolijst hout; bar, lounge, restaurant, keuken, zonnedek... dat staat allemaal op een houten platform een ​​paar stappen boven de grond.
 
 
Stacks Image 513
Er is ook een boma naast de lodge (voor de newbies; da's een ronde plaats met kampvuur in het midden en een houten hek eromheen). Er is slechts één passend woord om de kamers te beschrijven, ze zijn subliem! Hout, canvas en een rieten dak. Grote kamers ook, met een groot comfortabel bed, en voldoende kastruimte. Achter de slaapkamer een badkamer met toilet, douche en wastafel.

Dit soort kamers benadert de perfectie, wat ons betreft. Het enige wat ontbrak was een openlucht douche. Maar aangezien de hutten op palen staan kan ik begrijpen waarom ze gekozen voor een gewone douche. Je zou misschien een beetje te zichtbaar staan onder een open douche ...op een platform 3 meter omhoog.

Maaltijden; eenvoudig, gezond, licht (of liever gezegd, lichter dan de meeste gerechten in de bush) en gewoon super lekker. nThambo heeft op dit moment het record voor de "beste boboti". Desserts zijn overheerlijk, helaas. Speciale dieetvereisten zijn geen probleem; gewoon op voorhand laten weten.
 
 
 
 

Mashatu Tented Camp

 
 
Stacks Image 3200
Stacks Image 3203


Mashatu Tented Camp, gelegen in de Tuli blok in Botswana, zou wel eens het ultieme kamp kunnen zijn voor wie en one-on-one bush ervaring zoekt. Acht tenten zitten weggestopt onder enorme bomen. Ze zijn ruim, en hebben allen een badkamer achteraan met alle comfort (en natuurlijk ook de obligate buitendouche).

Hier voel je je zeer snel thuis, alsof je deel uitmaakt van een grote familie. Lekkere maaltijden worden opgediend, zonder veel franjes, ofwel aan de grote tafel, ofwel aan het kampvuur in de boma. Die boma kijkt trouwens uit op een waterhole waar zeer regelmatig bezoek langs komt (en dan heb ik het natuurlijk niet over mensen). Er is ook een schuilhut met zicht op dit waterhole, waar je de prachtigste close-ups van de dieren kan nemen.
 
 
Stacks Image 3171
Stacks Image 3174


Mashatu is één van die verborgen geheimen van de eco community. Wie erheen gaat, keert vaak terug. Vooral voor de cheetahs, hyena's, olifanten die ze daar in grote getale zien. En natuurlijk ook alle andere grazers/zoogdieren. En een pak vogels! Het semi-droge landschap maakt het iets makkelijker dan de meeste gebieden om de dieren duidelijk te zien en goed te kunnen fotograferen.
 
 
Stacks Image 3142
Stacks Image 3145
 
 
 
 
 
 Reisschema
in detail 
 

Dag 1


Dag 2


Dag 3


Dag 4


Dag 5


Dag 6


Dag 7


Dag 8


Dag 9


Dag 10


Dag 11


Dag 12


Dag 13


Dag 14


Dag 15


Dag 16


Dag 17


Dag 18
Dag 19

Namiddag: Vertrek in Europa. Internationale vlucht naar Zuid-Afrika.


Voormiddag: aankomst in Johannesburg
Middag: vlucht Johannesburg naar Hoedspruit en transfer naar Umkumbe Lodge
Namiddag: game drive in het Sabi Sands Reservaat
Avond: night drive in het Sabi Sands reservaat
Nacht: diner en overnachting in Umkumbe Lodge


Voormiddag: game drive in het Sabi Sands Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in het Sabi Sands Reservaat
Avond: night drive in het Sabi Sands reservaat en diner
Nacht: overnachting in Umkumbe Lodge


Voormiddag: game drive in het Sabi Sands Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in het Sabi Sands Reservaat
Avond: night drive in het Sabi Sands reservaat en diner
Nacht: overnachting in Umkumbe Lodge


Voormiddag: game drive in het Sabi Sands Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in het Sabi Sands Reservaat
Avond: night drive in het Sabi Sands reservaat en diner
Nacht: overnachting in Umkumbe Lodge


Voormiddag: game drive in het Sabi Sands Reservaat en ontbijt
Middag: transfer naar Shindzela Camp, relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Timbavati Reservaat
Avond: night drive in Timbavati reservaat en diner
Nacht: overnachting in Shindzela Camp


Voormiddag: foot-safari in Timbavati Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Timbavati Reservaat
Avond: night drive in Timbavati reservaat en diner
Nacht: overnachting in Shindzela Camp


Voormiddag: foot-safari in Timbavati Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Timbavati Reservaat
Avond: night drive in Timbavati reservaat en diner
Nacht: overnachting in Shindzela Camp


Voormiddag: foot-safari in Timbavati Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Timbavati Reservaat
Avond: night drive in Timbavati reservaat en diner
Nacht: overnachting in Shindzela Camp


Voormiddag: foot-safari in Timbavati Reservaat en ontbijt
Middag: transfer naar nThambo Camp, relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Klaserie reservaat
Avond: night drive in Klaserie reservaat en diner
Nacht: overnachting in nThambo Camp


Voormiddag: game drive in Klaserie reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Klaserie reservaat
Avond: night drive in Klaserie reservaat en diner
Nacht: overnachting in nThambo Camp


Voormiddag: game drive in Klaserie reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Klaserie reservaat
Avond: night drive in Klaserie reservaat en diner
Nacht: overnachting in nThambo Camp


Voormiddag: game drive in Klaserie reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Klaserie reservaat
Avond: night drive in Klaserie reservaat en diner
Nacht: overnachting in nThambo Camp


Voormiddag: ontbijt en transfer naar Nelspruit luchthaven
Middag: vlucht Nelspruit naar Johannesburg en vlucht Johannesburg naar Polokwane
Namiddag: transfer naar Mashatu Tented Camp
Avond: night drive in Mashatu reservaat en diner
Nacht: overnachting in Mashatu Tented Camp


Voormiddag: game drive in Mashatu Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Mashatu Reservaat
Avond: night drive in Mashatu reservaat en diner
Nacht: overnachting in Mashatu Tented Camp


Voormiddag: game drive in Mashatu Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Mashatu Reservaat
Avond: night drive in Mashatu reservaat en diner
Nacht: overnachting in Mashatu Tented Camp


Voormiddag: game drive in Mashatu Reservaat en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Mashatu Reservaat
Avond: night drive in Mashatu reservaat en diner
Nacht: overnachting in Mashatu Tented Camp


Voormiddag: ontbijt en transfer naar Polokwane
Namiddag: vlucht naar Johannesburg
Avond: internationale vlucht naar huis


Voormiddag: aankomst in Europa.

 
 

Inbegrepen / niet inbegrepen

 

Inbegrepen;

 • ◦   Lokale vluchten Johannesburg naar Hoedspruit en terug
 • ◦   Lokale vluchten Johannesburg naar Polokwane en terug
 • ◦   Alle overnachtingen zoals hierboven opgesomd
 • ◦   Alle activiteiten zoals hierboven opgesomd
 • ◦   Alle maaltijden in de lodges
 • ◦   Begeleiding door ervaren wildlife gids en tracker
 • ◦   Twee safari-activiteiten per dag (game drives, bush walks, night drives)


Niet inbegrepen;

 • ◦   Internationale vluchten
 • ◦   Reisverzekering
 • ◦   Persoonlijke uitgaven
 • ◦   Medische uitgaven (inentingen, malaria tabletten)
 • ◦   Tips
 • ◦   Alle dranken (doch prijzen zijn laag; een frisdrank = 1€ bvb)
 • ◦   Conservation levies (de privéparken vragen een kleine bijdrage per persoon en per voertuig,
 •      betaalbaar aan de gate. Het gaat om kleine bedragen van 10-15€)
 
 

Over de internationale vluchten

 

Er zijn ontelbare manieren om tot in Johannesburg te geraken. Via Schiphol, via Parijs, via Heathrow, of via Frankfurt. Voor Nederlanders is de keuze simpel; een rechtstreekse KLM vlucht! Er is slechts één nadeel; KLM vliegt niet met een A380, Air France, British Airways en Lufthansa wél. Al durven Air France en Lufthansa ook een Boeing 777 inzetten in het laagseizoen.

Voor Belgen ligt het iets moeilijker; er is geen rechtstreekse vlucht. Wij raden Air France aan, en wel hierom:

Uit ervaring weten we dat aansluitende vluchten vaak betekent dat bagage achterblijft. In de wilde natuur terecht komen zonder voldoende en gepaste kleding is niet leuk! Aansluitende vluchten betekenen ook vaak een enorm extra tijdverlies, en extra tijdrovende controles. Heathrow is hiervoor gekend.

Met Air france kan je vooropgenoemde problemen vermijden. Hun vlucht is immers rechtstreeks, en de rest van het traject (Brussel - Parijs) gaat met de TGV. Je checkt je bagage dus pas in op Charles De Gaule.

Inchecken bij TGV gaat snel; je hoeft er geen uren op voorhand te zijn. 20 minuutjes vooraf arriveren volstaat. Het is bovendien een korte afstand van de trein naar je gate op Charles De Gaule. En last but not least; wie vliegtuigtickets boekt bij Air France voor een lange afstandsvlucht krijgt sowieso tickets van eerste klasse op de TGV.

Air France tickets kosten typisch zo'n 650€, maar er zijn ook promo’s van om en bij de 500€. Tijdens de zomermaanden/schoolvakanties gaan de prijzen echter wel de hoogte in, tot wel 1300€.

Is een lijnvlucht vanuit een Europees land je toch te duur, kies dan voor een vlucht met Emirates of Qatar. Hier betaal je buiten het hoogseizoen minder dan 500€! Het prijsverschil zit hem niet in de kwaliteit (deze is uitstekend); hun prijzen zijn lager omdat hun overheid de luchtvaartsector subsidieert. De enige pitfall zit hem in je overstap (Doha of Dubai). Let goed op welke vlucht je boekt, want die overstappen zijn soms 8 uur en langer, en in het midden van de nacht.
 
 

Extra info

 

Opgelet; voor personen die alleen reizen geldt een toeslag.

Deze reis kan naar jouw wensen worden uitgebreid. Bijvoorbeeld met een kleine rondreis in de Drakensbergen. De "panorama route" is vlakbij! Uitbreiden met een strandverblijf in Mozambique is eveneens populair.