Slogan indien we het ooit gebruiken - aanzetten via Toggle

Van Kaapstad tot port Elizabeth

 

Deze reis


Een reisschema van een tweetal weken aan de west-kant van Zuid-Afrika. Elf nachten self-drive van Kaapstad tot Port Elizabeth (de tuinroute), aangevuld met vier dagen safari in een "big 5" malaria-vrij privé-park.In een notedop

Aantal nachten:

Lodges:

Richtprijs:Internationale vluchten:


15

"African Elite" Waterfront Apartment (4 nachten)
Majeka House (2 nachten)
De Hoop Nature Reserve (2 nachten)
Kanonkop House (2 nachten)
Hilsnek Safaris, Amakhala (4 nachten)

Vanaf 36.000 Rand / 2.490 € per persoon
Inclusief lokale (retour)vlucht Port Elizabeth naar Kaapstad
Inclusief huurprijs auto (klasse B)
Inclusief super cover autoverzekering met ongelimiteerd aantal kilometers

Op basis van een tweepersoonskamer
Prijs afhankelijk van het seizoen

Niet inbegrepen
Reken op ongeveer 1000 €
Zie voorbeeld verder op deze pagina


Vooraf


Zuid Afrika is een enorm groot land. En we kunnen best begrijpen dat het je enigszins afschrikt. Hoe begin je aan zo'n land? Zoveel keuze. Waar moet je heen? Wat zijn de voor- en nadelen van elk Zuid-Afrikaans plekje?

De fout die - naar onze mening - velen maken is meteen héél het land te willen zien. Het resultaat is meestal een groepsreis van zo'n drie weken lang, waarbij de meeste tijd wordt gespendeerd op de baan. Maar welk deel van het land heb je dan écht gezien? De snelweg?

Sowieso lijkt het ons beter de voornaamste trekpleisters van Zuid-Afrika te spreiden over twee reizen. Enerzijds het oosten (Kruger wildpark, gecombineerd met een bezoek aan Soweto en de Drakensbergen - en eventueel ook met de wetlands ten zuiden van Kruger erbij). En anderzijds het westen (de Kaap, met de wijnstreek, de tuinroete, en ten laatste Port Elizabeth, met andere woorden: Addo nationaal park en omstreken).
Maar welke van de twee reizen doe je dan best eerst? Da's geheel jouw keuze! Deze voorbeeldreis beschrijft een Kaap-naar-Port-Elizabeth traject, waarbij je een pak lokale cultuur en historiek opsnuift, en het safari gedeelte gaat door waar er geen gevaar is voor Malaria. Da's toch wel een voordeel, zeker voor wie twijfelt over een eerste Afrika-reis.

Dit reisschema begint in het meest "verwesterde" deel van Afrika; de Kaap. Van daaruit kan je de Tafelberg bezoeken, de Waterfront, Robben island, enzovoort. En natuurlijk moet je ook zeker de kaap-punt eens rondrijden, om de penguins te zien, en te gaan wandelen in het Table Mountain National park. Ook de botanische tuinen in Kirstenbosch staan op het lijstje. Maar natuurlijk moet je ook tijd vrijmaken om te gaan wijnproeven, dus je reist ook naar Stellenbosch.

Na dat eerste weekje in de kaap wordt het hoog tijd om wat uit te blazen in de ongerepte natuur, en geen betere plaats om dat te doen dan in het De Hoop natuurreservaat. Dit reservaat is 34000Ha groot, en een favoriet reservaat van alle wandelaars, wielertoeristen en vogelaars uit de kaapstreek. In de winter en het begin van de zomer zijn de walvis-watchers ook van de partij.
Van daaruit gaat het - met de nodige panoramische tussenstops op de tuinroute - naar Knysna, een prachtig mediterraan dorpje aan de kust. Bezoek hier zeker Featherbed Island, en ga zwemmen in Bollard Bay.

En pas daarna, als je in het Afrikaanse ritme bent, en het drukke stadsleven al een tijdje bent vergeten, komt het safari-gedeelte; een verblijf in het Amakhala privé reservaat, nabij Addo nationaal park. Een zeer kwalitatieve safari, met een ervaren gids die je in een open voertuig tot vlak bij de dieren brengt.


 

Sterke punten

 

 • ◦   Huurwagen met verzekering inbegrepen
 • ◦   Zeer lage drempelwaarde voor een beginnend Afrika-reiziger
 • ◦   Kwalitatieve en zeer comfortabele lodges
 • ◦   Eigen keuzes wat betreft bezochte toeristische attracties, en op eigen tempo
 • ◦   Amakhala; egeleiding door ervaren wildlife gidsen
 • ◦   Amakhala; kwalitatieve wildlife encounters met maximaal drie voertuigen per sighting
 • ◦   Amakhala: offroaden toegestaan, bush walks toegestaan, night drives toegestaan
 • ◦   Vlucht terug van Port Elizabeth naar Johannesburg inbegrepen;
 •       het is niet nodig de wagen terug te brengen naar het vertrekpunt van je reis
 Lodges


 
 
 

Kaapstad: Waterfront apartment

 
 
 
Stacks Image 2162
 
 
Stacks Image 2166
Stacks Image 2168
 
 
Stacks Image 2172
Stacks Image 2164
 
 
Stacks Image 2170

African Elite Properties biedt luxueuze verblijven in privé woningen en appartementen in en rond Kaapstad. Allen zijn gelegen op wandelafstand van restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. De meesten centreren zich rond het Cape Town International Convention Centre en het levendige Victoria & Alfred Waterfront. Wij kozen een lokatie aan de Waterfront, met een prachtig uitzicht.

Slim gezien, deze nieuwe vorm van accommodatie. In wezen komt het neer op een verblijf in een B&B, maar dan zonder andere gasten (dus met veel meer privacy) en met veel meer vrijheid. Dat betekent natuurlijk ook dat je voor je eigen ontbijt moet zorgen. Maar gezien de winkels vlakbij zijn is dat een zeer klein ongemak.
 
 
 

Stellenbosch: Majeka House

 
 
 
Stacks Image 2272
 
 
Stacks Image 2276
Stacks Image 2279
 
 
Stacks Image 2283
Stacks Image 2286
 
 
Stacks Image 2290

Majeka house bezoeken is je even onderdompelen in een bad van luxe. Hier word je op en top verwend. De enorm ruime kamers (allen met privé terras) zijn gelegen in de privétuin van een groot domein in Stellenbosch, en zijn voorzien van alle luxe die je je maar kan bedenken. Dit is Genieten met hoofdletter G.

Minstens even belangrijk is de ligging van Majeka House; perfect gelegen om all toeristische trekpleisters makkelijk te kunnen bezoeken. Op je lijstje zal natuurlijk de wijnstreek staan, maar Stellenbosch is ook uitermate geschikt voor fietstochten en natuurwandelingen. En de kust is niet veraf, dus ga zeker ook even die kant op.
 
 
 

Overberg: De Hoop Nature reserve

 
 
 
Stacks Image 2410
 
 
Stacks Image 2414
Stacks Image 2417
 
 
Stacks Image 2421
Stacks Image 2424
 
 
Stacks Image 2428

Er zijn weinig reservaten die een outdoor ervaring kunnen bieden die zo kompleet is. De zee, de duinen, de vallei en de Potberg Mountains; je gaat en staat waar je wil. Hier vindt je een overvloed van "fynbos" bloemen, diverse types antilopen, een enorme vogelpracht, en natuurlijk ook; walvissen. Gasten hebben de een overvloed aan keuze wat betreft wandel- en mountainbike paden. Op elk van deze komen ze regelmatig oog in oog te staan met bontebok, zebras, eland, hartebeest, bavianen en struisvogels. Er is ook een beschermde kolonie Kaapse Gieren. Je kan natuurlijk ook gaan zonnen aan het strand, of snorkelen in de turquoise waterplassen tussen de rotsen. Of gaan "whale watchen" vanaf de kliffen.

De huisjes zijn witgeverfd en in visserman-stijl, typisch voor de west-Kaapse kust. Ideaal voor koppels of families, dit voelt aan alsof je in je eigen familie-zomerhuisje vertoeft.
 
 

Knysna: Kanonkop House

 
 
Stacks Image 2516
 
 
Stacks Image 2520
Stacks Image 2523
 
 
Stacks Image 2527
Stacks Image 2530
 
 
Stacks Image 2534

Deze B&B is prachtig gelegen op de top van Kanonkop Hill boven Knysna. Knysna is Zuid-Afrka's favoriete kuststadje. Vanuit Kanonkop House heb je een adembenemend zicht op de Knysna Lagoon, die doorloopt tot aan de beroemde Knysna Heads. In de tuin, en hun eigen stukje bos, tref je een immense lokale vogelpracht, waaronder de Knysna Loerie en vele honingzuigers in blinkend verenpak. Je kan ze gadeslaan, relaxend in het zwembad.

In Knysna is enorm veel te doen in, op en rondom het water, maar een bezoek aan Featherbed Island lijkt ons een absolute must. En natuurlijk laat niemand de oesters aan zich voorbij gaan!
 
 

Amakhala: Hilsnek Safaris

 
 
Stacks Image 2646
 
 
Stacks Image 2650
Stacks Image 2653
 
 
Stacks Image 2657
Stacks Image 2660
 
 
Stacks Image 2664

In een rustig hoekje van het Amakhala privé reservaat ligt Hilsnek Safaris. Deze intieme lodge is een familiebedrijf, en is gelegen aan de oever van de Bushman's rivier, met een prachtig zicht op de rollende heuvels van de Afrikaanse savanne. Deze lodge staat garant voor een perfecte safari. Je bent op elke activiteit begeleid door een ervaren gids, en voor de voorname dieren wordt er van de weg af gegaan zodat je ze van dichtbij kan bestuderen en fotograferen.

De luxetenten in "Mara" stijl zijn geplaatst op een houten platform, en ze zijn zeer ruim, met allen een prachtig zicht aan de "voordeur". Ze liggen ook voldoende ver uit elkaar, en de begroeiing zorgt voor de perfecte privacy. Allen hebben achteraan een mooie badkamer en ook een buitendouche.
 
 Reisschema
in detail 
 

Dag 1


Dag 2


Dag 3

Dag 4
Dag 5

Dag 6


Dag 7Dag 8Dag 9


Dag 10


Dag 11

Dag 12


Dag 13


Dag 14


Dag 15


Dag 16

Dag 17

Namiddag: Vertrek in Europa. Internationale (nacht)vlucht naar Kaapstad (niet inbegrepen)


Voormiddag: aankomst in Kaapstad. Ophalen wagen
Voormiddag: tijd voor persoonlijke aankopen voor onderweg (*)
Voormiddag: rit naar Kaapstad centrum, Waterfront Apartment
Avond: verkennen van de Waterfront, diner in één van de vele restaurants (*)
Nacht: overnachting in Waterfront Apartment


Voormiddag: bezoek aan de Tafelberg (*)
Namiddag: bezoek aan Robben Island (*)
Avond: diner in één van de vele restaurants van de Waterfront (*)
Nacht: overnachting in Waterfront Apartment


Hele dag: scenic drive langs het Kaapse schiereiland
Avond: diner in één van de vele restaurants van de Waterfront (Den Anker?) (*)
Nacht: overnachting in Waterfront Apartment


Voormiddag: bezoek aan Kirstenbosch Gardens (*)
Namiddag: shopping trip aan de Waterfront (*)
Avond: diner in één van de vele restaurants van de Waterfront (*)
Nacht: overnachting in Waterfront Apartment


Ochtend: autorit naar Stellenbosch
Voormiddag: kort bezoek aan de Moederskerk en Oom Samie Se Winkel (*)
Namiddag: bezoek aan de wijnstreek met de nodige proef-sessies (*)
Avond: diner bij Majeka House of in een restaurant in Stellenbosch (*)
Nacht: overnachting in Majeka House


Ochtend: ontbijt (verzorgd door Majeka House)
Voormiddag: bezoek aan de Kirstenbosch Botanical Gardens (*)
Namiddag: zonnebaden op de witte stranden van Bikini Beach
Avond: sunset cruise vanuit Gordon Bay's jachthaven en etentje bij Berties Moorings restaurant (*)
Nacht: overnachting in Majeka House


Ochtend: ontbijt (verzorgd door Majeka House)
Voormiddag: rit naar De Hoop Nature Reserve
Middag; lunch in het De Hoop Fig Tree restaurant (*)
Namiddag: Wandeling op het De Hoop Klipspringer Trail
Avond: diner in het Fig Tree restaurant
Nacht: overnachting in De Hoop Nature Reserve "Vlei Cottage"


Ochtend: ontbijt in het Fig Tree restaurant
Volldige dag: wandelen op de beroemde Whale Trail, met whale watching onderweg. Vraag een lunchpakket!
Avond: diner in het Fig Tree restaurant (*)
Nacht: overnachting in De Hoop Nature Reserve "Vlei Cottage"


Ochtend: ontbijt in het Fig Tree restaurant
Voormiddag: rit naar Knysna
Namiddag: wandelen in het Keursboom River Nature Reserve (*)
Avond: diner in een restaurant in Knysna (*)
Nacht: overnachting in Kanonkop House


Ochtend: ontbijt in Kanonkop House
Volledige dag: bezoek aan Featherbed Island (*)
Avond: sunset cruise en diner in een restaurant in Knysna (*)
Nacht: overnachting in Kanonkop House


Ochtend: ontbijt in Kanonkop House
Voormiddag: rit naar Amakhala reservaat
Namiddag: game drive in het Amakhala reservaat, steeds onder begeleiding van een ervaren gids
Avond: night game drive en aansluitend diner
Nacht: overnachting in Hilsnek Safaris lodge


Voormiddag: game drive in Amakhala reservaat en aansluitend ontbijt
Middag: relaxen tijdens het heetst van de dag, en lunch
Namiddag: game drive in het Amakhala reservaat
Avond: night game drive en aansluitend diner
Nacht: overnachting in Hilsnek Safaris lodge


Voormiddag: game drive in Amakhala reservaat en aansluitend ontbijt
Middag: relaxen tijdens het heetst van de dag, en lunch
Namiddag: game drive in het Amakhala reservaat
Avond: night game drive en aansluitend diner
Nacht: overnachting in Hilsnek Safaris lodge


Voormiddag: game drive in Amakhala reservaat en aansluitend ontbijt
Middag: relaxen tijdens het heetst van de dag, en lunch
Namiddag: game drive in het Amakhala reservaat
Avond: night game drive en aansluitend diner
Nacht: overnachting in Hilsnek Safaris lodge


Voormiddag: game drive in Amakhala reservaat en aansluitend ontbijt
Late voormiddag: rit naar Port Elizabeth en afleveren wagen
Namiddag: vlucht naar Kaapstad
Avond: Internationale vlucht naar Europa (niet inbegrepen)


Voormiddag: aankomst in Europa.

 
 

Inbegrepen / niet inbegrepen

 

Inbegrepen;

 • ◦   Alle activiteiten vermeld in het detailschema hierboven, tenzij expliciet vermeld "niet inbegrepen".
 • ◦   Alle overnachtingen vermeld in het detailschema.
 • ◦   Alle maaltijden vermeld in het detailschema, tenzij expliciet vermeld "niet inbegrepen".
 • ◦   Huurwagen klasse B en verzekering, ongelimiteerd aantal kilometers
 • ◦   Lokale vlucht van Port Elizabeth terug naar Kaapstad
 • ◦   Amakhala: begeleiding door ervaren wildlife gids en tracker


Apart te betalen; alle activteiten die hierboven staan vermeld met een ster "(*)". Sommige van deze activiteiten zijn echter gratis. Noteer dat deze activiteiten slechts als voorbeeld vermeld staan in het reisschema. U bent volledig vrij in Uw keuze van activiteiten. Wij kunnen U tips geven mbt wat er te zien en doen is in elke streek.


Niet inbegrepen;

 • ◦   Internationale vluchten
 • ◦   Benzine
 • ◦   Reisverzekering
 • ◦   Persoonlijke uitgaven
 • ◦   Medische uitgaven
 • ◦   Tips
 • ◦   Alle dranken
 • ◦   Maaltijden die niet vermeld zijn in het detailschema
 
 

Over de internationale vluchten

 

Er zijn vele manieren om tot in Kaapstad te geraken. De goedkoopste vluchten zijn met extra tussenstop in Johannesburg. Dit verlengt echter nodeloos het traject met enkele uren. En bovendien; bij elke tussenstop neemt de kans dat je bagage achterblijft toe. En zoveel spaar je er niet mee uit. hooguit zo'n 100€. Daarom raden wij aan om een tussenstop in Johannesburg te vermijden;

1) Via London of Amsterdam

…met respectievelijk British airways en KLM. British Airways is ietsje goedkoper, en wat ons betreft ook ietsje beter dan KLM. Persoonlijk raden we KLM af. De zitjes zijn net ietsje krapper, de service net ietsje minder, maar het belangrijkst van al; op dit traject hebben we al meermaals problemen ondervonden (met bagage, met afgelaste "city hopper" vluchten, enzovoort). Als je rechtstreeks vanuit Schiphol kan vertrekken dan ligt de zaak natuurlijk anders.

Boek tijdig, zodat je verzekerd bent van de laagste prijs. Zitjes in economy class kosten tussen de 930€ en 1050€, maar dat stijgt in onze zomermaanden en tijdens onze schoolvakanties.

2) Via Doha Of Dubai

Dan kies je een vlucht met Emirates of Qatar. Hier betaal je buiten het hoogseizoen tussen de 600€ à 700€! Het prijsverschil zit hem niet in de kwaliteit (deze is uitstekend); hun prijzen zijn lager omdat hun overheid de luchtvaartsector subsidieert. De enige pitfall zit hem in je overstap (Doha of Dubai). Let goed op welke vlucht je boekt, want die overstappen zijn soms 8 uur en langer, en in het midden van de nacht.

 
 

Huurwagen

 

De kostprijs van een huurwagen, type B (kleine stadswagen) is inbegrepen.
Bovenstaande kostprijs is voor 15 dagen basis huurprijs. Enkele extra's zijn aan te bevelen. Bijvoorbeeld;

 • ◦   Additional driver fee
 • ◦   GPS
 • ◦   Tyre & glass waiver (extra verzekering)

 
 

Extra info

 

Opgelet; voor personen die alleen reizen geldt een toeslag.
Indien er geen beschikbaarheid meer is in bovenvermelde lodges, dan zijn er alternatieven mogelijk.