Slogan indien we het ooit gebruiken - aanzetten via Toggle

Botswana & Victoria Falls

 

Deze reis


Een topsafari van twee weken, met alle hotspots uit het noordercircuit, maar dan verre van de 10.000 tot 15.000€ per persoon die hier de norm zijn.In een notedop

Aantal nachten:

Lodges:
Richtprijs:

Internationale vluchten:


14

Delta Belle houseboat (3 nachten)
Sango Camp (4 nachten)
Camp Savuti (3 nachten)
Chobe Elephant Camp (4 nachten)

Vanaf 99.250 Rand / 6.865 € per persoon (op basis van 6 personen)
Vanaf 106.000 Rand / 7.335 € per persoon (op basis van 4 personen)
Vanaf 105.000 Rand / 7.265 € per persoon (op basis van 2 personen, doch lodge ipv boot - zie lager)
Inclusief lokale vlucht van Johannesburg naar Maun
Inclusief huurauto (om naar Delta Belle te rijden)
Inclusief alle bush-vluchten (Maun naar Sango, Sango naar Savuti, Savuti naar Kasane)
Inclusief transfers van/naar Kasane luchthaven
Inclusief een dagtrip naar Victoria Falls in Zimbabwe
Inclusief lokale vlucht Kasane naar Johannesburg

Op basis van een tweepersoonskamer, doch minimum deelname van 4 personen
(alternatief voor 2 personen mogelijk - zie lager)
Prijs afhankelijk van het seizoen

Niet inbegrepen
Vanaf 600 €
Zie voorbeeld verder op deze pagina


Vooraf


Botswana is zowat de meest ongerepte safari-bestemming die er bestaat. In welk Afrikaans land is de President zo begaan met de aanwezige natuur? In welk land heeft men de commerciële jacht volledig buiten gekieperd? Welk ander land heeft een leger met een feilloze "track record" wat betreft anti-stroperij? Zoals Botswana is er maar eentje. Het gevolg is echter dat Botswana één van de duurste, zoniet dé duurtste safari-bestemming is in gans Afrika.

Het lijkt haast alsof iemand met een gemiddeld budget er niet meer terecht kan. Maar dat komt omdat iedereen zijn aandacht meteen richt op (het centrale deel van) de Okavango delta. Laat dat net de duurste plek van Botswana zijn. Wie in Mombo Camp (van de Wilderness Safaris groep) wil verblijven, die kan daarvoor tot 2000$ moeten neertellen. Per nacht en per man!

De truuk om Botswana betaalbaar te houden is niet te focussen op deze eco-toerisme hotspots. Want dat is geeneens nodig. Idem kwaliteit (wat betreft aanwezige fauna, wat betreft reiservaring) kan je bereiken net naast de deur (bij wijze van spreken).

Om een paar voorbeelden te geven;

 • ◦   In de Okavango Delta zijn er "droge kampen" en "waterkampen". Bij de eerste soort vind je de gekende zoogdieren. Bij de tweede soort lodges doe je enkel kano-trips op het water, dus wat je ziet zijn hoofdzakelijk vogels en af en toe een krokodil of nijlpaard. Vele operators combineren lodges van beide soorten, kwestie van de prijs wat aanvaardbaarder te maken. Maar in wezen blijven beide kampen aan de dure kant, en zijn ze vaak perfect te vervangen door goedkopere alternatieven. Bijvoorbeeld; waarom een waterkamp zoeken in de dure Okavango Delta zélf? Er zijn idem lodges die de helft kosten. Je moet gewoon wat meer noordelijk kijken; namelijk naar de Okavango rivier ipv de Okavango Delta. Idem habitat, idem reiservaring, de helft goedkoper. Maar wij gaan nog een stap verder; wij huren voor jou een woonboot! Zo wordt het (per persoon) nog goedkoper. De enige voorwaarde is dat je minimum met vier bent. En met zes wordt het nog goedkoper; de boot is enkel te huur in zijn totaliteit! Bovendien is de ervaring nog beter dan bij een gewone lodge; met je drijvende lodge ga en sta je waar je wil!
 • ◦   Waarom een "droog kamp" kiezen in de Okavango Delta zélf? De Delta heeft droge en natte cycli die (ongeveer) tien jaar duren. We zijn op het toppunt van zo'n natte cyclus. Je bent dus nu beter af een lodge te nemen aan de rand van de Delta. Goedkoper én beter! Daarom dat wij kiezen voor een lodge aan de Khwai rivier. Ook hier weeral; idem habitat, idem reiservaring, de helft tot vier maal (!) goedkoper.
 • ◦   Wie Chobe nationaal park bezoekt (het gedeelte aan de rivier, niet de Savuti halfwoestijn), die komt ofwel terecht aan de parkingang in het westen (dure lodges, weinig volk die kant, betere ervaring) of aan de oostkant (vele betaalbare lodges, doch vlakbij Kasane dus veel drukker en een mindere ervaring). Maar er is één lodge aan de westkant die best betaalbaar is. Je moet ze alleen weten zijn. Natuurlijk zit ze in dit aanbod!

Onderstaande reisschema is met zorg samengesteld, en met twee criteria in het achterhoofd; idem kwaliteit (of beter) bieden dan de gekende dure reisschemas, en ondanks dat de prijs aanvaardbaar houden.


Sterke punten

 

 • ◦   Compromisloos; je verblijft in alle wildlife-hotspots van het noordelijk safari-circuit
 • ◦   Huurauto inbegrepen (nodig voor de eerste etappe)
 • ◦   Begeleiding door ervaren wildlife gidsen en trackers
 • ◦   Kwalitatieve en zeer comfortabele lodges
 • ◦   Lokale vluchten van/naar Johannesburg inbegrepen
 • ◦   Alle bush-vluchten en inter-lodge transferts inbegrepen
 Lodges


 
 
 

Delta Belle Houseboat

 
 
 
Stacks Image 547
Stacks Image 549
 
 
Delta Belle is één van die verborgen parels van de Okavango Delta. Zij bieden een waterkamp-ervaring die niet alleen uniek is, maar bovendien ook veel betaalbaarder dan de waterkampen in de Delta zélf (tenminste; als je de boot deelt met minimum vier personen.

Onderaan zit een zonnedek en twee kamers (en achteraan de vertrekken van de bemanning). Boven is een kleine stuurhut, een grote salon en eetplaats, en nogmaals twee kamers (en achteraan de keuken). Elke kamer heeft eigen badkamer met toilet.

De bemanning telt drie leden; een kok, een keukenhulp die ook de schoonmaak doet, en een natuurgids die er met jou op uit trekt, gebruik makend van een klein bootje (met tweede extra stille motor). Met dit bootje verken je de kanaaltjes in het dichte riet. Wat je te zien krijgt is een enorme vogelpracht, nijlpaarden, krokodillen, en spectaculaire zonsondergangen. Een perfecte manier om je safari te starten en tot rust te komen!
Belangrijk; bent U slechts met twee, dan wordt Delta Belle aan de dure kant. Een goed alternatief is dan Nxameseri Lodge. Dit is de enige lodge die - net zoals Delta Belle - via de weg te bereiken is (zodat u de kost van een bush-vlucht uitspaart) en toch in de Okavango Delta zélf ligt, op een eiland dicht bij de punt van de Delta, waar de rivier uit elkaar gaat. Per persoon gezien duurder dan Delta Belle met zes personen, en goedkoper dan Delta Belle met vier personen. Doch nog steeds ongeveer 1/4e goedkoper dan eender welke water-lodge in het hart van de Delta (plus wat je uitspaart omdat je geen vlucht nodig hebt, uiteraard).
 
 
 
Stacks Image 3035
Stacks Image 3038
 
 
 
 

Sango Safari Camp

 
 
Stacks Image 3096
Stacks Image 3101
 
 
Sango Safari Camp ligt in de Khwai concessie. Deze concessie is eigendom van een lokale stam, en een (zeer grote) lap grond gelegen tussen Moremi National Park (het publieke stuk van de Okavango Delta zeg maar) en Chobe National Park. Door deze concessie loopt de Khwai rivier, een uitloper van de Delta. Het is een ronduit prachtig gebied, tjokvol wilde dieren. Dezer dagen, gezien het hoge water-niveau in het centrale gedeelte van de Delta, is het zelfs een betere keuze dan de dure kampen in de privé concessies in de Okavango Delta!

Sango safari Camp ligt aan de Khwai rivier. De oever aan de overkant is Moremi Nationaal Park. De gastenverblijven zijn in de stijl van de klassieke "Meru" safari tenten zoals die initieel werden gebruikt in oost-Afrika; een grote canvas tent op een geboende houten vloer, een groot hemelbed met muskietennet, vooraan een schaduwrijk terras dat uitkijkt op de rivier, en achteraan een badkamer met toilet, en een openlucht douche (die volledige privacy biedt) type "bucket shower", net zoals in de oude dagen.
 
 
Stacks Image 819
Stacks Image 821
 
 
 
 

Camp Savuti

 
 
Stacks Image 3131
Stacks Image 3134
 
 
 
Stacks Image 500
Savuti is het droge deel van Chobe National Park. Half-woestijn! Door de Savuti loopt een kanaal dat al bijna dertig jaar droog stond. Er werden drie pompen geïnstalleerd, en drie artificiële "waterholes" aangelegd om het wild te helpen overleven.

Zo'n twee jaar geleden begon het water ineens weer door de rivier te stromen. Niemand weet waarom het water zo lang weg bleef, niemand weet waarom het water terug kwam. Het heeft waarschijnlijk een-en-ander te maken met het vlakke landschap en de tektoniek van de aardkorst. Als een plaat aan één kant 10cm hoger wordt getild is dat genoeg om het water de andere kant te laten uitgaan.

De natuur kreeg een enorm duwtje in de rug door het stromende water; de rivier mondt er uit in een moerasgebied. Intussen stroomt het water niet meer, en de overvloed aan dieren concentreren zich opnieuw rond de overgebleven poelen in de rivier. Maar dat doen ook de roofdieren. Op dit moment biedt Savuti een ongeëvenaard spektakel, net zoals dertig jaar geleden toen de rivier opdroogde. Toen lag dit gebied aan de basis van één van de meest spraakmakende National Geographic documentaires "Eternal Enemies", over de strijd tussen hyenas en leeuwen, gefilmd door de gekende Joubert's.
 
 
Stacks Image 513
Camp Savuti is een zeer intiem en klein kamp met slechts vijf gastenverblijven. Dit zijn de typische Meru-stijl canvas tenten op een houten platform. De verandas kijken uit op de rivier en het verder gelegen moeras.

In de tenten is het zeer ruim en comfortabel, met kamerbreed tapijt, grote bedden, en de nodige opbergruimte. En de badkamer achteraan heeft niet alleen bad en toilet, maar ook een buitendouche met volledige privacy. 
 

Chobe Elephant Camp

 
 
Stacks Image 3190
Stacks Image 3193
 
 
De noorderrand van Chobe is meteen de grens met Namibië. Beide landen zijn gescheiden door de Chobe rivier. Dit deel van het park is zeer populair, vooral dan omwille van de vele olifanten (waar Chobe voor gekend is) die elke dag komen baden. Om game drives te doen aan de oever zijn er slechts twee mogelijkheden; je neemt de "gate" ten westen of die ten oosten, nabij het stadje Kasane. Beide gates zijn eveneens verbonden met een asfaltweg, aangelegd om de gewone burgers toe te laten Namibië in te rijden. Gelukkig blijft deze weg ver van de oever af!

In het oosten, omwille van de nabijheid met Kasane (en de luchthaven) is het druk aan de gate. In die mate zelfs dat self-drivers soms de toegang wordt geweigerd, en dat de regels bij sightings regelmatig worden overtreden (5 voertuigen en meer). Tja, da's het gevolg van de vele lodges en hotels aan die kant. Je vindt er ongetwijfeld de goedkopere opties. Maar de ervaring die je er krijgt is zeker en vast niet zoals het zou moeten zijn.

In het westen heb je ook een aantal lodges, maar omwille van de grotere exclusiviteit, alsook omwille van het feit dat het merendeel van deze lodges zeer luxueus zijn en zich richten op het top-segment van de eco-reizigers, is het er allesbehalve goedkoop.

Chobe Elephant Camp is zowat de enige uitzondering hierop. Zij hielden het iets soberder (de luxueuze extravaganza is er af, maar de lodge heeft nog steeds alle comfort), en mikken eerder op het midden-segment van de markt. Komt ons dat even goed uit!

De gastenverblijven van Chobe Elephant Lodge zijn stenen huisjes met een terras dat uitkijkt op de rivier. De comfortabele kamers zijn ruim en voorzien van alles wat je nodig hebt. De badkamers hebben bad, wastafel, binnen- én buitendouche.

Choke Elephant lodge biedt game drives in een open voertuig, in het Chobe park, maar inbegrepen zit ook één boot trip op de Chobe rivier (deze vertrekt in Kasane). Een volledige dagtrip naar Victoria Falls is eveneens voorzien in dit aanbod.
 
 
Stacks Image 3230
Stacks Image 3233
 
 
 
 Reisschema
in detailDag 1


Dag 2Dag 3


Dag 4
Dag 5

Dag 6

Dag 7

Dag 8

Dag 9

Dag 10

Dag 11

Dag 12

Dag 13

Dag 14

Dag 15

Dag 16
Dag 17

Namiddag: Vertrek in Europa. Internationale vlucht naar Zuid-Afrika.


Voormiddag: aankomst in Johannesburg
Middag: vlucht Johannesburg naar Maun en ophalen huurwagen
Namiddag: Self-drive naar Shakawe, een dorpje aan de Okavango stroom,
waar de boot aanmeert.
Avond: inschepen op de Delta Belle en diner
Nacht: overnachting op de Delta Belle


Voormiddag: ontbijt en bootrit met een kleine motorboot door de kleine kanaaltjes
Middag: relaxen op de boot en middagmaal. De boot vaart naar een andere plaats
Namiddag: nogmaals een bootrit met een kleine motorboot
Avond: diner en overnachting op de Delta Belle.
Er wordt steeds aangemeerd ver van alle beschaving


Voormiddag: ontbijt en bootrit met een kleine motorboot door de kleine kanaaltjes
Middag: relaxen op de boot en middagmaal. De boot vaart nogmaals naar een andere plaats
Namiddag: een laatste bootrit met een kleine motorboot
Avond: diner en overnachting op de Delta Belle

Ochtend: ontbijt en relaxen op de boot terwijl die terugvaart naar Shakawe
Middag: autorit terug naar Maun. Lunch in het stadje (niet inbegrepen)
Namidag: bush flight van Maun naar Khwai
Avond: diner en overnachting in Sango Safari Camp


Voormiddag: game drive in de Khwai concessie en ontbijt
Middag: relaxen in de lodge en lunch
Namiddag: game drive in de Khwai concessie
Avond: dineren overnachting in Sango Safari Camp


Voormiddag: game drive in de Khwai concessie en ontbijt
Middag: relaxen in de lodge en lunch
Namiddag: game drive in de Khwai concessie
Avond: diner en overnachting in Sango Safari Camp


Voormiddag: game drive in de Khwai concessie en ontbijt
Middag: relaxen in de lodge en lunch
Namiddag: game drive in de Khwai concessie
Avond: diner en overnachting in Sango Safari Camp


Voormiddag: game drive in de Khwai concessie en ontbijt
Middag: bush flight van Khwai naar Savuti en middagmaal in Camp Savuti
Namiddag: game drive in Chobe National Park (Savuti area)
Avond: diner en overnachting in Camp Savuti


Voormiddag: game drive in Chobe National Park (Savuti area) en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Chobe National Park (Savuti area)
Avond: diner en overnachting in Camp Savuti


Voormiddag: game drive in Chobe National Park (Savuti area) en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Chobe National Park (Savuti area)
Avond: diner en overnachting in Camp Savuti


Voormiddag: game drive in Chobe National Park (Savuti area) en ontbijt
Middag: bush flight van Savuti naar Kasane; Transfer naar Chobe Elephant Camp
Namiddag: middagmaal en game drive in Chobe National Park (waterfront)
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Voormiddag: game drive in Chobe National Park (waterfront) en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: middagmaal en game drive in Chobe National Park (waterfront)
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Voormiddag: ontbijt en bootocht op de Chobe rivier
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: middagmaal en game drive in Chobe National Park (waterfront)
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Ochtend: ontbijt en vertrek naar Zimbabwe
Volldige dag bezoek aan Victoria Falls, inclusief middagmaal
Late namiddag: rit terug naar de lodge
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Voormiddag: transfer naar Kasane luchthaven
Middag: vlucht van Kasane naar Johannesburg
Avond: Internationale vlucht naar Europa


Voormiddag: aankomst in Europa.

 
 

Inbegrepen / niet inbegrepen

 

Inbegrepen;

 • ◦   Lokale vlucht Johannesburg naar Maun
 • ◦   huurauto met verzekering voor de eerste vier dagen, type Opel Corsa
 • ◦   Drie nachten op de Delta Belle, gelegen aan de Okavango stroom ter hoogte van Shakawe
 • ◦   Bush flight van Maun naar Khwai
 • ◦   Vier nachten in Sango Safari Camp, gelegen in de Khwai concessie
 • ◦   Bush flight van Khwai naar Savuti
 • ◦   Drie nachten in Camp Savuti, gelegen in Chobe National Park (Savuti area)
 • ◦   Bush flight van Savuti naar Kasane
 • ◦   Vier nachten in Chobe Elephant Camp, ten westen van Chobe National Park (waterfront)
 • ◦   Transfers van Kasane naar Chobe Elephant Camp en terug
 • ◦   Alle maaltijden in de lodges, zoals hierboven vermeld in het detailschema
 • ◦   Begeleiding door ervaren wildlife gids en tracker
 • ◦   Twee safari-activiteiten per dag (boottochten, game drives), tenzij je transfers het niet toelaten
 • ◦   Volledige dagtrip naar Victoria Falls inclusief lunch
 • ◦   Lokale vlucht van Kasane naar Johannesburg


Niet inbegrepen;

 • ◦   Internationale vluchten
 • ◦   Reisverzekering
 • ◦   Persoonlijke uitgaven
 • ◦   Medische uitgaven (inentingen, malaria tabletten)
 • ◦   Tips
 • ◦   Alle dranken
 
 

Over de internationale vluchten

 

Er zijn ontelbare manieren om tot in Johannesburg te geraken. Via Schiphol, via Parijs, via Heathrow, of via Frankfurt. Voor Nederlanders is de keuze simpel; een rechtstreekse KLM vlucht! Er is slechts één nadeel; KLM vliegt niet met een A380, Air France, British Airways en Lufthansa wél. Al durven Air France en Lufthansa ook een Boeing 777 inzetten in het laagseizoen.

Voor Belgen ligt het iets moeilijker; er is geen rechtstreekse vlucht. Wij raden Air France aan, en wel hierom:

Uit ervaring weten we dat aansluitende vluchten vaak betekent dat bagage achterblijft. In de wilde natuur terecht komen zonder voldoende en gepaste kleding is niet leuk! Aansluitende vluchten betekenen ook vaak een enorm extra tijdverlies, en extra tijdrovende controles. Heathrow is hiervoor gekend.

Met Air france kan je vooropgenoemde problemen vermijden. Hun vlucht is immers rechtstreeks, en de rest van het traject (Brussel - Parijs) gaat met de TGV. Je checkt je bagage dus pas in op Charles De Gaule.

Inchecken bij TGV gaat snel; je hoeft er geen uren op voorhand te zijn. 20 minuutjes vooraf arriveren volstaat. Het is bovendien een korte afstand van de trein naar je gate op Charles De Gaule. En last but not least; wie vliegtuigtickets boekt bij Air France voor een lange afstandsvlucht krijgt sowieso tickets van eerste klasse op de TGV.

Air France tickets kosten typisch zo'n 650€, maar er zijn ook promo’s van om en bij de 500€. Tijdens de zomermaanden/schoolvakanties gaan de prijzen echter wel de hoogte in, tot wel 1300€.

Is een lijnvlucht vanuit een Europees land je toch te duur, kies dan voor een vlucht met Emirates of Qatar. Hier betaal je buiten het hoogseizoen minder dan 500€! Het prijsverschil zit hem niet in de kwaliteit (deze is uitstekend); hun prijzen zijn lager omdat hun overheid de luchtvaartsector subsidieert. De enige pitfall zit hem in je overstap (Doha of Dubai). Let goed op welke vlucht je boekt, want die overstappen zijn soms 8 uur en langer, en in het midden van de nacht.